Sunday, January 31, 2010

Promosi Produk Baru & Penyahan Tawaran Lama

Posting yang agak ringkas untuk tatapan pengunjung sekelian. Sekarang saya berada di Kuala Terengganu atas beberapa urusan bisnes dan keluarga. Setelah itu saya akan bergerak ke bahagian lebih utara lagi iaitu ke Pasir Tumbuh Kelantan; untuk memperbaharui keazaman yang luntur dan juga melawat "mentor" yang entah apa dibuatnya di sana. Diharapkan mentor beroleh kesejahteraan.

Berbalik kepada topik posting, esok merupakan hari terakhir promosi khas pembelian produk Niche Inkubator yang menawarkan beberapa gadget penternakan yang saya kira amat perlu untuk menjamin penetasan yang stabil dan berkualiti sekiranya digandingkan dengan mana-mana niche Inkubator. Bermula dari esok iklan ini akan ditarik balik dan saya mengucapkan Ribuan Terima kasih di atas begitu ramai sekali penternak-penternak yang membeli gadget tersebut setelah mereka tahu akan kebaikannya.

Dalam masa yang sama juga, pihak syarikat akan menawarkan satu produk yang amat baru berada di pasaran yang juga amat perlu untu digunakan oleh kesemua penternak yang menjalankan penetasan menggunakan ikkubator, samada inkubator manual atau automatik.

Saya merasakan, tidak perlu lagi saya untuk menjelaskan bertapa peri perlunya untuk  penternak membuat "candling" terhadap telor-telor yang diramkan. Kali ini sayrikat memperkenalkan "Candler" keluaran Brinsea yang serba baru dan serba canggih. Ini bukan bermakna keluaran yang sebelum ini tidak bagus, tetapi adalah sesuatu yang amat biasa di zaman sekarang di mana Ppngeluar mempelbagaikan keluaran dan variasi untuk tujuan yang sama tetapi memperelokkan dan mempermudahkan cara.

Jesteru itu, apa yang diperkenalkan di sini ialah dua jenis Egg Candler dengan dua (2) spesifikasi yang jelas berbeza. Kami hanya memperturunkan skrip asal pembuat dalam bentuk English.

The OvaView is a very effective low cost all purpose candling lamp ideal for identifying infertile eggs with pale, plain shells (most species of hen, duck, goose etc). Battery powered for convenience and uses high output, high efficiency LED illumination - so no bulbs to replace and no concerns about overheating the eggs during inspection. The OvaView is designed to either be hand-held or can be left on a work surface in use. Supplied with a flexible black ring to seal against the egg shell. Supplied with a set of 4 AA batteries. Can also be used with rechargeable AA batteries.

OvaView Hi Intensity - similar to the OvaView but with much higher light output from a higher spec LED. The greater power makes inspection of dark and mottled egg shells easier. Supplied with both the normal flexible black ring to seal against the egg shell plus a special version for smaller eggs. The larger power drain means that rechareable batteries are needed (Ref F195)

OvaScope is an innovative aid to egg candling which works with either model of OvaView and improves the clarity and visibility of the egg and its contents by completely blocking out ambient light, slightly magnifying the image of the egg and allowing the viewer to rotate the egg smoothly as it is observed. The OvaScope can be fitted with a webcam or camera so is ideal for demonstration purposes.

Wednesday, January 27, 2010

Lagi Inkubator Bersaiz Sederhana

Bertemu kembali pengunjung sekelian.

Hahaha...Itu hari saya bercerita sedikit pasal kisah kehidupan setelah sedikit bercelaru. Semakin pudar perasaan bercelaru, maka sampailah pula masa nak mebuat update. Kini kembali bertumpu kepada perihal produks atau urusan bisnes. Memang banyak kalu nak ditulis mengenai perkembangan pembuatan inkubator "Fully Automatic" ni. Ada sahaja pembaharuan, pertanyaan, permasalahan, cadangan dan tak kurang juga komplen-komplen yang boleh merosakkan perniagaan. Namun, sebagai tuan tanah kepada blog dan juga tuan punya kepada bisnes kita, hemahnya perlu banyak, sabarnya kena gandakan, jawab tetap jawab, tapi kaedah menjawab mestilah sesuai. Jangan sampai jadi "Madah Berhelah - Zaina Zain" cukuplah.

Alhamdulillah, hampir semuanya dapat ditangani dengan baik kecuali ada seorang dua pelanggan yang masih lagi menunggu ketibaan saya untuk membuat sentuhan akhir terhadap beberapa masalah kecil dan besar. Yer lah...seperti saya katakan sebelum ini, kerja seorang ni ginilah, bukan tak berhasrat untuk nak ambil perkerja, tetapi, memang belum lagi mampu...

Dalam kesibukan untuk menangani masalah yang sedia ada, saya juga terpaksa berkejar untuk menyiapkan beberapa unit tempahan inkubator kecil dan besar. Kalau diikutkan saya telah pun memindah operasi pengeluaran berskala kecil di Terengganu. Saya telah memulakan dengan mengeluarkan 20 sets Model MI-103, 2 set Model MI-203 dan 5 set Hatcher MI-105. Dijangkakan dapat disiapkan sekitar bulan Februari, minggu ketiga.

Oleh kerana telah terdapat pesanan yang lebih awal, dan memandangkan tempoh menyiapkan pengeluaran di atas sedikit memakan masa, maka saya gagahkan juga dengan mengeluarkan secara membuat sendiri kesemua tempahan di Puchong. Alhamdulillah, dengan menggunakan kaedah yang mudah dan bersistematik, proses pengeluaran tidaklah menghadapi banyak masalah. Hampir berjalan dengan lancar tanpa gangguan. Tambahan pula, dengan menggunakan komponen-komponen yang baru serta berkualiti, saya menjangkakan tidak akan berlaku masalah baik dari segi kualiti mahu pun fungsi.

Terkini (setetlah beberapa unit model MI-103 dikeluarkan), saya di datangkan oleh satu golongan orang muda yang memuncak-muncak semangatnya untuk menjadi penternak ayam belanda yang berskala besar. Dari apa yang saya nampak, memang golongan ini betul-betul serius. Saya reservekan dulu perihal perancangan rapi mereka dan siapa mereka sebenarnya. Tetapi memang menjadi kenyataan kerana sekian banyak deposit telah diletakkan (walaupun saya bukan meletakkan syarat dengan deposit yang melampau). Maka ditakdirkan, saya mengatakan tempahan mereka untuk mendapatkan 1 set inkubator (setter) model MI-203 dan 1 set hather model MH-105 akan siap sepenuhnya pada minggu ini. Dan saya mengotakan janji dengan menyiapkan hari ini.

Apapun, saya telah mempertingkatkan segala macam kualiti pembuatan dengan menggunakan komponen-komponen yang sesuai dan saya cukup berkeyakinan bahawa produk keluaran saya kali ini lebih berketrampilan dari segi kualiti binaan mahupun kefungsian.

Terima kasih kepada Changkat Agriculture Sdn Bhd. Somoga penternakan anda memperolehi kejayaan yang memberangsangkan.InsyaAllah.


Sunday, January 24, 2010

Kenapa Kadar Penetasan Berkurangan?

Hari ini saya sempat dan berkesempatan untuk menzahirkan apa yang saya perolehi secara ilmiah samada melalui pembacaan dan juga melalui perkhabaran dari kawan-kawan serta pakar-pakar dalam bidang penetasan. Kisah ini berlaku kepada salah seorang teman yang membeli inkubator dari saya sejak sekian lama.

Di awal-awal pembelian dulu dialah manusia yang paling gembira sekali kerana saban hari terdapat sahaja anak ayam kampung berjaya ditetaskannya tanpa cacat. Kekadang tu 100% menetas! Setiap hari dia "update"kan kepada saya. Namun saya tidaklah begitu "excited" sangat sebab memang telor ayam merupakan antara terlor yang paling senang ditetaskan sekiranya menggunakan inkubator buatan saya, dengan syarat segala macam peraturan dan kaedah penggunaan mesin mestilah dilakukan seperti yang diarahkan. Selebihnya lagi ialah punca dan kaedah telor baka yang hendak ditetaskan.

Setelah sekian lama dia menggunakannya maka bermulalah episod kecewa sahabat saya itu, namun yang peliknya dia tidak juga menghubungi saya memaklumkan kegagalan kadar penetasan. Hampir 50% katanya telor gagal ditetaskan walhal kesemua prosidur diikuti tanpa gagal. Setelah begitu keadaannya, sekitar sebulan yang lalu (sebulan lebih sikit), saya menasihatkan agar mereka tidak memasukkan telor ke dalam inkubator, malahan menunggu "batch" yang terakhir menetas.

Setelah tibanya hari terakhir "batch" telor yang ditetaskan, maka saya mengarahkannya membersihkan keseluruhan inkubator, malahan saya memaksanya membuka penutup bahagian atas tanpa terkecuali. Saya menyarankan agar pembersihan menggunakan kain yang lembab yang dibasahkan dengan bahan "anti-septik" seperti sabun detol. Saya walaubagaimana pun tidaklah pula melihat atau bertanya sabun jenis apa yang digunakan.

Juga sebelum daripada pembersihan dilakukan, saya juga memaksa kawan saya supaya lebih banyak menggunakan kotak kertas digunakan untuk proses pemindahan anak ayam untuk tujuan penetasan setelah melalui tempoh mengeram. Ini adalah kerana kotak kertas adalah murah dan kadang-kadang percuma. (Sekiranya anda orang yang elerjik mengenai telor-telor tembelang serta kesan pendarahan atau kesan pecahan kulik anak unggas semasa proses penetasan, menggunakan kotak kertas ciptaan sendiri adalah terlalu praktikal).

Setelah pembersihan betul-betul dijalankan, saya memasksa kawan tersebut untuk untuk memasukkan kembali telor yang bagus untuk meneruskan pengeraman..

Saya juga memesan agar melakukan proses candling serta memantau kawalan kelembapan sekwaktu proses penetasan beroperasi. Saya tidak mengajar banyak benda kepada sahabat ini kerana memang dari ilmunya sahabat ini memiliki kemahiran.

Alhamdulillah, hari ini, saya mendapat "call" dari sahabat saya ini bahawa kesemua telor yang diletakkan pada 3hb Januari 2010 telah berjaya ditetaskan tanpa tanpa sebarang kecatatan.

Jelas di sini bahawa kebersihan alat penetsan adalah amat-amat penting dalam memeberikan kadar penetasan begitu dinanti-nantikan. Pastikan sekurang-kurangnya inkubator anda dibersihkan (dilapkan dengan kain basah yang berenti-septik. Setelah daripada itu inkubator tersebut dibiarkan berada beberapa ketika di bawah kepanasan matahari  sebelum dapat digunakan semula.

Juga kena pastikan bahawa bersihkan inkubator setiap 3 pusingan eraman untuk memastikan kadar penetasan adalah tinggi. Harus diingat, bahan asas inkubator adalah diperbuat darioada plywood maka "kehalusan" kerja mesti diutamakan untuk memastikan ketahanan inkubator keseluruhannya.


Wednesday, January 20, 2010

My New Egg Turner

Pengunjung-pengunjung yang saya hormati sekelian!

Pada posting yang terakhir beberapa hari yang lepas, saya ada tunjukkan beberapa keping gambar berkaitan dengan "egg turner" yang saya akan pasarkan tidak beberapa lama lagi. namun sebahagian dari gambar yang ditunjukkan adalah sekadar hiasan sahaja terutamanya motor yang digunakan.


Sebenarnya, motor seperti yang dipamerkan sebelum daripada ini bukanlah motor sebenar yang akan digunakan untuk tujuan projek atau produk ini. Di sini saya perturunkan gambar yang menunjukkan dengan jelas perbezaan dari segi saiz dan struktur binaan. Ianya lebih ampuh dan nampak tegap dan semestinya lebih kuat dan tahan berbanding dengan apa yang terpapar sebelum dari pada ini.

Ianya memang disengajakan untuk tidak dipasang pada mana-mana bahagian inkubator. Sekarang ini dalam proses ujian "endurance"





Monday, January 18, 2010

Akan Tiba - Produk Terbaru



Sepertimana yang telah saya janji beberapa kali dahulu bahawa Niche Inkubator akan mempunyai model inkubator yang terbaru selaras dengan ramainya permintaan yang berkehendakkan sistem penggerak tray telor yang berfungsi secara automatik. Begitu ramai sekali yang bertanyakan untuk mendapatkan khidmat saya membekal automatik turner serta sebahagian dari perkakasannya. Buat masa ini saya masih lagi memikirkan belum sampai lagi masanya untuk saya memasarkan inkubator model MI-103 secara sistem "knock-down". Ini kerana terdapat beberapa pendekatan yang perlu dikemaskinikan terlebih dahulu sebelum ianya betul-betul sesuai untuk dipasarkan.

Sehubungan dengan itu, saya telah membangunkan satu model khas yang juga merupakan pada pandangan saya sebagai pembuat inkubator fungsi automatik, yang terbaik sesuai untuk kebanyakan golongan pernternak di Malaysia. Ini adalah kerana, pada kebiasaanya, rata-rata penternak mencari inkubator automatik yang kecil kapasitinya iaitu di bawah 100 biji telor. Kadang-kadang tu, ada yang mencari kapasiti yang hanya 30 biji sahaja. Alasan yang diberikan ialah mereka mula berjinak-jinak dengan penternakan dan juga sebahagianya memerlukan untuk penetasan telor "special breed" atau eksotik.

Ciri-Ciri Fully Automatic Niche Eggs Turner
  1. Didatangkan dalam 3 model yang berbeza kapasiti; 30, 50 dan 80 biji
  2. Mudah dipasang pada mana-mana inkubator manual yang disediakan dengan hanya menggunakan "taping screw" yang disediakan.
  3. Menggunkan motor berteknologi khusus dari USA dengan Turner berputar setiap 6 jam sekali atau setiap 1 jam sekali menggunakan mikropemproses.
  4. Ringan dan senang untuk dipasang pada inkubator sedia ada.
  5. Frame diperbuat daripada "Galvanized Steel"
  6. Mudah-alih dan mudah pasang
Nota:
  1. Contoh yang ditunjukkan di dalam posting ialah merupakan "prototype" yang memang sudah diuji kefungsiannya.
  2. Juga terdapat inkubator yang siap sedia dipasang dengan model (ini)



Friday, January 15, 2010

Pelanggan Terkini

Di dalam kesibukan yang pelbagai ini, saya sempat juga menyiapkan tempahan yang telah dibuat oleh pelanggan saya yang telah menempah hampir 3 minggu yang lalu. Dan kalau mengikut dari tarikh dan tempoh yang ditetapkan, ianya tetap tidak tersasar. Namun seandainya pembuat inkubator kami (pemasang) masih lagi berada ki Puchong, sudah tentu pelanggan tersebut telah mendapatkannya seawal minggu lepas lagi. Ini telah tidak berlaku lagi kerana, sahabat tersebut telah pun berpindah ke Kuala Terangganu, dan beliau kini sedang menyiapkan tempahan sebanyak 20 set model MI-103 untuk saya.

Begitulah rencah kehidupan. berkelana merantau demi mencuba nasib, namun tidak semua yang dimimpikan indah itu berada di Kota Serba mencabar ini. Maka di kampung halaman mereka jugalah persinggahan yang terbaik. Moga-moga beliau istiqamah dan redha dalam mengecapi erti kepayahan hidup yang sementara ini.

Berbalik kepada pelanggan terkini Niche Incubator.

Beliau adalah pasangan suami isteri yang mengoperasikan perniagaan mereka di Senawang dan juga di Jelabu Negeri Sembilan. Difahamkan, operasi di Senawang adalah tertumpu kepada program penetasan dan di Jelebu pula ialah program pembiakan atau pembelaan. Saya sendiri telah pergi ke premis perniagaan beliau di Senawang dan agak terperanjat juga apabila melihat begitu banyak mesin penetas telor manual yang mereka miliki. Akan tetapi, memandangkan pertumbuhan permintaan yang agak mendadak, beliau telah membuat keputusan untuk menempah 1 set inkubator model MI-203 sebagai percubaan, dan saya menerima tempah tersebut 3 minggu lepas.

Nak dijadikan cerita, tempat di mana saya menempah potongan plywood yang selama ini beroperasi di Puchong telah dengan serta merta berpindah ke Rembau Negeri Sembilan. Mak aaaiii...jauhnya. Akan tetapi sahabat itu memberi jaminan, harga dan kualitiyang sama akan diberikan, cuma, untuk permulaan ini, dia terpaksa mengambil masa untuk menyiapkan tempahan saya. Sudah jatuh ditimpa tangga la pulak...

Pelanggan yang saya maksudkan itu ialah pasangan ideal suami isteri yang nama ringkasnya ialan Izan dan isternya ialah Linda.

Percikan daripada perpindahan "tukang potong plywood yang bercat" itu ke Negeri Sembilan, maka kami di Niche Strategy Marketing telah mendapat sedikit masalah dan pasangan suami isteri ini juga terpalit sama dengan masalah. Memandangkan tempoh yang dijanjikan untuk menghantar Inkubator Model MI-203 telah hampir, Puan Linda telah membuat "follow-up" dan saya memang memberi alasan bahawa innya belum sedia untuk dihantar. Dalam waktu yang sama juga, Puan Linda memberi tahu bahawa, buat masa sekarang ini, beliau telah memiliki lebih dari 100 biji telor ayam kampung sehari dan menggunakan inkubator manual tetah tidak tertahan lagi.

Lantaran daripada itu, saya telah membuat saranan pada Puan Linda, untuk mengambil 2 set inkubator Model MI-103 yang pastinya mempunyai kapasiti yang sama dengan 1 set MI-203. Dan beliau bersetuju. Dan saya terpaksa berkorban keuntungan di atas kesilapan saya yang tidak disengajakan.

Diringkaskan cerita, maka semalam, kedua pasangan tersebut telah pun datang mengambil inlubator berkenaan setelah mendengar beberapa penerangan ringkas diberikan.

Beliau juga telah , membeli beberapa produk keluaran Brinsea sabagai "gadget" tambahan kepada sistem penetasan serta telah juga membeli beberapa set CAEM thermosatat.

Kepada pasangan suami Isteri Izan & Linda, semoga anda dapat memanfaatkan kedua-dua inkubator tersebut sebaik mungkin dan seterusnya saya mendaokan agar perniagaan anda berdua terus maju dan mendapat keberkatan Allah s.w.t.




New Controller - Upgrading




Once before this, I have declared that using OMRON Digital Temperature Controller would be the most and ultimate application matched with our "Circulated-Air" Mini Incubators. Without any doubt, OMRON eventually works far beyond expectation for giving a very stable temperature within the required range in the chamber.

Our incubator is very much different with purely manual incubators. We are using multi-layer setters and hatching trays, thus require a rapid flow of hot air as well as humidity in the chamber. By having a countinuously flow of these elements supported by a very good and sturdy designed of ball bearing fan, these two parameters work perfectly matched the setting points. As these parameters blow fast enough to be evenly distributed in the chamber, it must also be well supported by a powerful enough heat element. Ordinary bulb will definitely fail to take the task!


However, the pretty design of this OMRON is not really best suiting my incubator design for some special reasons until of late, at least there are three customers faced the problem though several alternatives have been applied to overcome the situation. At least more than 20 sets of incubators were incorporated with Digital Temperature Controller.

Though, I consider the percentage are still within the acceptable range, but as a manufacturer, this shall not be happening at all. It shall be a ZERO DEFECT as no one wish or want to face this problem. In viewing this scenario, Niche Strategy Marketing has made drastic changes to swift to a highly potential "ZERO DEFECT" product by changing to the mostly known thermostat that is specially designed for incubation purposes (in my application standard - not others please!). It is CAEM Thermostat, made in Italy.

After series of testing and detailed studies of CAEM Thermostat, it is powerful enough to directly drive  a single piece of 600 watt heater elements. Not olny because of the contact rating is high enough for the application, but also due to the unique features available within this CAEM thermostat. Among others are:
  1. The operating range is very low, from 4 - 40 Degree Celcius.Dail knob or tuning knob scales is wide enough and made it very easy to match the required setting point..
  2. Higher contact rating - suitable to directly drive the load
  3. High accuracy as compared to the majority of thermostat used by many incubator manufacturer.
  4. Equipped with the "Tuning knob/screw" to enable a more accurate output.
  5. Moderate and reasonable pricing
  6. Good looking and appealing
  7. Smooth and gentle feeling when turning the knob make you feel very confident when adjusting.
  8. The scale were clearly printred on the knob, very sharpand very obvious.
Back to the new controller.

Our incubators are designed using a fully automatic eggs turner. Super-fine turning. Ones can view how this incubator works by clicking the video placed on the side bar of this blog. Until today for about a year we are producing this incubators, threre was none of the customers complaining the malfunction of this egg turner. THANKS to MICROCHIP for bringing this superb technology, coupling with the experiences gathered through out my life.

I ought to say that I will be continuing using this technology by adding more features and ranges to the different kinds of incubators, from a smaller type matching the real hobby types as well as the real poultry scales incubators.
Nowadays, more and more potetial customers come and approach us for having same understanding of producing big scale manufacturing. For those out there - I am just a simple person. Thank you for supporting us all these while. Your views and comments are benifecial to us. I view all of your proposals in the best manner possible.

Hopefully Allah will prolong our lives for a better reasons, thus we will think wisely, and leave the rest to Allah to determine ouf fate. May Allah bless us all and hopefully the success of each and every one our bussiness is near to come. Be patient and always "ISTIGHAFAR".

Wallahua a'lam.

Tuesday, January 12, 2010

Kenapa Tak Menetas?

Sudah tentu sebagai orang baru dalam bidang penternakan unggas, tambah-tambah lagi sekiranya penternak itu berusaha untuk menetaskan anak-anak unggas secara tersendiri, maka tiadalah yang paling gembira apabila mendapati usaha mereka selama ini telah berhasil. Berhasil kerana inkubator milik mereka telah berjaya menetaskan anak. Namun apalah pula perasaan sekiranya keputusan adalah disebaliknya? Kecewa bukan?

Itulah delima sebagai seorang pengusaha penetasan. Apa yang diharapkan ialah anak-anak ditetaskan dengan jaya tanpa menggunakan khidmat ibu unggas. Di sinilah bermulanya segala macam keperluan baik dari segi ilmunya, usaha/tenaganya, pengalamannya dan juga mesin penetas serta baka-baka atau telor-telor untuk tetasan. Elemen-elemen tersebut tidak dapat dikecualikan. Kecacatan atau kekurangan dari salah satu faktor tersebut akan merencatkan kadar penetasan yang terbaik.

Sebagai contoh, sekiranya anda mempunyai mesin penetas yang terbaik, nombor 1 di dunia, namun penetasan adalah berkemungkinannya menjadi 0% seandainya telor yang digunakan bukan dari baka yang sihat.

Begitu juga sekiranya anda telah adakan mesin yang terbaik, telor dari baka yang terbaik,tetapi sekiranya usaha anda kurang untuk memastikan semua kerja-kerja telah mengikut spesifikasi dan piawai, maka sudah barang tentu kekecewaan juga yang bakal melanda dan seterusnya anda akan menjadi phobia kalau pun tidak menjadi trauma.

Apatah lagi sekiranya anda mempunyai mesin penetas yang cukup "BASIC" dari segi spesifikasi teknikalnya, sudah tentu anda tidak perlu untuk merasa risau untuk melihat tidak akan ada anak yang bakal ditetaskan sekiranya tiada usaha langsung untuk membuat penambah-baikan kepada tahap yang lebih bagus.

Begitulah juga seterusnya, kita sebagai penggiat baru dalam bidang penetasan atau penternakan unggas, kesabaran yang tahap dewa amat wajar diterapkan di dalam minda. Sabar untuk melihat kepustusan yang mungkin gagal, sabar dalam menghadapi kerenah dan mehnah mesin, persekitaran, suasana, ineteraksi dengan manusia  dan lain-lain lagi mesti dipahat se dalam-dalamnya. Ini bermakna, anda tidak perlu merasa risau melihat kejayaan orang lain yang saban hari mengeluarkan anak-anak tetasan walhal anda masih terkial-kial mencari punca permasalahan. Ghalibnya, anda mungkin tidak mengetahui bahawa, pesaing anda itu telah mempunyai episod kegagalan yang lebih tragis dari apa yang anda alami. Maka dari sinilah keluarnya peribahasa yang mengatakan, jauh perjalanan luas pemandangan, lama hidup banyaklah lah pengalaman. Sudah tentu, sekiranya sesuatu masalah itu kita tidak sedikit pun mahu mengambil sebagai iktibar, maka tunggulah akan kegagalan yang berikutnya.

Sedikit yang ingin saya sentuhkan di sini ialah berkaitan dengan salah satu kaedah untuk menjamin kadar penetasan yang terbaik (bukan bermakna mesti tetas!). Antaranya ialah :
  1. Anda harus membuat penambah-baikan kepada sistem penetasan yang ada dan tidak hanya bergantung kepada peralatan basic yang dipasang pada inkubator anda.
  2. Anda mesti berani mencuba sesuatu yang baru berpandukan kepada rujukan samada melalui pembacaan adatau rujukan daripada yang lebih pakar.
  3. Memahami betul-betul bahawa, PENGERAMAN & PENETASAN itu adalah dua benda yang berbeza.
  4. Bersedia untuk menerima kegagalan, namun "post-morterm" mestilah dilakukan akan sebab dan asbab berlakunya sesuatu kejadian atau permasalahan.
  5. Kena berkompromi dengan masa. Sekiranya terlalu dihadkan masa untuk melihat kejayaan, mungkin yang hadir nanti ialah kekecewaan.
  6. Anda mesti mempunyai modal yang cukup untuk betarung dengan masalah yang bakal melanda. Sekiranya tiada, itu adalah bermakna bonus untuk anda!
  7. Bersedia dari segi spiritual dan dan fizikal, kena seimbang. Maksudnya di sini ialah, kita telah melakukan yang terbaik namun ada satu lagi kuasa untuk kita bergantung harap, maka berikhtiar itu wajib dan berdoa juga wajib, dan terserahlah kepadaNYA akan segalanya. 
Maka yang sebenarnya tidak ada apa yang harus kita rasa risau dan rimas sekiranya kita benar-benar faham apa yang tersirat di dalam hal yang ke-7 di atas.

Wallahua a'lam




Spot Check Digital Thermometer - Kehabisan Stock

Begitulah hebatnya sebahagian dari produk keluaran Brinsea ini. Kami sebagai pengedar yang sah di Malaysia ini, cuba sedaya upaya dengan kapasiti yang tak seberapa ini untuk memasarkan keseluruhan produk milik kami, samada buatan tempatan mahupun luar negara. Selagi mana ianya memberi manfaat, wajar kami ketengahkan.

Mungkin sukar bagi kami untuk menjual inkubator-inkubator keluaran Brinsea, namun ada juga orang ingin memilikinya. Mungkin disebabkan peranan jenama dan kualiti. Sebahagian dari kita amat terpengaruh dengan jenama. Lazimnya, jenama yang terkenal memang mempunyai asas untuk mempunyai kualiti yang terbaik, jesteru itu juga, mereka menawarkan harga yang agak tinggi. Padanlah dengan usaha mereka untuk capai ke tahap tersebut.

Ghalibnya senang saja. Cuba kita bandingkan komputer IBM dengan komputer Cap Ayam pada satu ketika dulu. Jauh bezanya. Cuma sekarang saja, cap ayam dengan cap IBM, harga hampir sama sebab buatannya adalah dari sumber yang sama.


OK...itu satu hal....Hal yang seterusnya ialah perihal Spot Check Digital Thermometer. Punyalah kecik barangnya (Klu tengok gambar nampak macam besar). Tetapi itulah yang cuba saya bayangkan kepada pembaca sekelian. Kecik-kecik cili padi. Memang berkualiti dan amat sesuai untuk digunakan bagi sistem penetasan telor unggas. Memang berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Seolah-oleh ianya menjadi "Master Thermometer", tidak perlu lahiuntuk ditentu-ukurkan (calibration). Memang tepat.

Lagi satu, setiap pembelian, diselitkan manual ringkas, kenapa dan bagaimana menggunakan thermometer untuk pelbagai jenis incubator yang berlainan jenis, forced air, circulated air and still air. Sekali imbas, kita hanya menggunakan dengan teknik pengukuran yang biasa sahaja. Bagi sesiapa yang pernah membelinya, sila pastikan anda membaca "kertas kecik" itu dan praktiskan.

Kami baru sangat wnjadi pengedar kepada produk ini. Namun di atas permintaan yang sangat baik, batch yang pertama kami import telah terjual semuanya. Hatta, Brinsea Singapore pun telah kehabisan stok. Jadi sebagai makluman awal, kepada sesiapa yang telah menempah Spot Check Digital Thermometer hanya akan ada di pasaran pada sekitar awal Mac 2010.


Monday, January 11, 2010

Gadget Penetasan Yang Paling Hot

Dalam kesibukan mengunjungi orang "tua", saya selitkan jadual bisnes samada melawat pelanggan-pelanggan, memberikan perkhidmatan teknikal dan tunjuk ajar serta membuat sedikit kerja-kerja pemasaran. Dalam kesemua usaha-usaha tersebut, saya bawa dan perkenalkan sekali kepada kesemua penternak dan bakal pernternak yang saya jumpa dengan beberapa "gadjet" pengeraman dan penetasan.
Telah begitu banyak saya lawati, hampir keseluruhan penternak-penternak yang dilawati membuat sistem penetasan tersendiri. Ramai yang menggunakan kaedah "pengeraman artificial". Semua telah tahu menggunakan mesen penetas telor. Ada sesetengahnya membuat mesin penetas "manual" secara rekaan sendiri. Ada juga yang membelinya dan menggunakannya. Ada yang hanya mempunyai 1 unit pengeram dan ada yang berbelas-belas biji penetas.


Seperhatian saya, penternak-penternak ini kurang diberi pendedahan bertapa pentingnya melakukan penetasan "artificial" secara yang sistematik. Ini kerana sebahagian besar dari telor-telor yang tidak berjaya menetesa adalah sebenarnya adalah kerana telor-telor tidak mempunyai "BENIH" di samping masalah janin yang mati di dalam telor dan sebahagiannya mati setelah beberapa ketika sahaja setelah ditetaskan.
Dari penelitian saya, kemungkinan-kemungkinan yang berikut adalah antara sebab-sebab kenapa kadar kegagalan penetasan yang agak tinggi:
  1. Telor tidak mempunyai baka
  2. Telor tidak melalui proses "candling"
  3. Telor-telor yang telah terlalu lama berada di luar
  4. Telor dari baka@ induk yang tua atau induk yang terlalu muda

  5. Kegagalan memusingkan telor dalam kadar yang ditetapkan
  6. Telor hasil dari pemakanan yang salah
  7. Tidak mengetahui kadar kelembapan yang diperlukan.
  8. Tidak memahami keperluan pengeraman dan penetasan adalah 2 benda yang berbeza.
  9. Tidak mempunyai jangkasuhu untuk mengukur suhu-suhu di dalam ruang pengeraman/penetasan (Hanya berpandukan kepada nilai yang ditunjukkan oleh tanda-tanda pada thermostat sahaja)
  10. Kekurangan teknik-teknik serta selok-belok penetasan yang sebenarnya.
  11. Menetaskan kesemua jenis telor (puyuh, ayam, itik atau angsa) dalam satu ruang penetasan yang sama.
Perkara-perkara yang di atasa adalah yang berkaitan dengan pengeraman atau penetasan, sementara terdapat juga kelemahan yang cukup ketara dari segi kekagalan sistem perindukan. Ringkasnya, rata-rata memahami bahawa setiap anak tetasan memerlukan "peindukan" akan tetapi, rupa dan bentuk yang macam manakah sesuai untuk dipraktikkan. Hanya segelintir sahaja penternak yang mampu menyediakan "kotak perindukan" yang menghampiri cici-ciri kotak perindukan yang sebenarnya. Saya pernah menceritakan kaedah "kotak perindukan" yang ideal pada posting-posting saya sebelum daripada ini.

Oleh kerana masalah yang paling besar sekali ialah, masalah kegagalan penetasan yang hampir keseluruhannya ialah ketiadaan janin dan janin yang mati sebelum tempoh. Ringkasnya, penternak hanya memerlukan satu alat yang dinamakan sebagai "EGG CANDLER". Kalau dahulunya saya menceritakan sahaja tanpa mempunyai atau tanpa dapat menunjukkan kaedah sebenarnya, sekarang, semuanya itu telah dapat di atasi. Ini adalah dengan bantuan produk dari "Brinsea" yang mana saya merupakan pengedar yang sah di Malaysia.

Alhamdulillah, saya sendiri terpengun dan bersyukur, dengan adanya bantuan CANDLER dari Brinsea ini, ramai sekali penternak-penternak yang telah menempah dan membelinya. Ini kerana ujian-ujian di depan mata mereka telah membukati mereka sebenarnya selama ini melakukan kerja-kerja yang sia-sia kerana mereka sendiri telah diperlihatkan bahwa telor-telor yang sedang diramkan langsung tidak mempunyai benih hatta telor yang sudah mencapai usia menetas pun masih juga diramkan.

Inilah yang dikatakan satu pembaziran masa dan keringat. InsyaAllah dengan adanya bantuna EGG CANDLER ini, ragam-ragam seperti yang dizahirkan di atas akan dapat dikurangkan.

Selepas daripada ini saya akan mencetitakan perihal pentingnya menggunakan SPOT CHECK DIGITAL TEHRMOMETER dan HYGROMETER. Kedua-duanya amat penting bagi kesemua penternak.

Selingan - Kisah Orang Tua & Perangai

Sudah agak lama juga tidak buat posting. Terlalu sibuk dengan pelbagai hal dan masalah. Bertindih-tindih antara masalah duniawi dan ukhrawi. Kedua-duanya ada masalah pada diri saya.

Sejak dari awal tahun 2010 lagi dah memulakan azam baru dengan perancangan jangka panjang iaitu untuk pulang ke Kampung. Alhamdulliah! Langkah pertama ke arah itu telah pun dimulakan. Dan untuk tahun ini saja aku dah balik ke KT sebanyak 3 kali. Tak pernah dibuat-buat sebelum ini. Akan tetapi kepulangan ke KT bukanlah atas sifat bisnes semata-mata, malah ianya lebih kepada masalah "kekeluargaan". Kerenah untuk memahami perangai orang "tua". Baru kini aku mengetahui bahawa orang tua cepat merajuk. Ini terjadi kepada "orang tua aku" yang berada di Kelantan. Nasib baiklah di sana ada beberapa pelanggan yang membeli mesin penetas telor dan juga perkakasan yang berkaitan.

Jadi tidaklah bersahaja ke Kelantan untuk "melihat" kerenah "merajuk giler". Kekadang nak gelak pun ada, kekadang tu nak "ternangis" pun ada.

Entahlah.....aku memang tak faham. Mungkin ini lah yang dikatakan oleh pakar. Kebanyakan lelaki apabila memasuki usia EMAS, maka mereka-mereka ini cepat sensitif, tambah-tambah lagi macam orang tua aku nih yang dah berumur dipenghujung usia, 67 tahun. Tak faham aku, pelbagai cara dah aku lakukan untuk memahami dan mengembalikan suasana kembali kepada normal.


Las-las aku juga yang terpelanting. Dicampakkannya aku jauh-jauh dari lubuk hatinya. Baginya aku dan keluarga aku sudah tiada apa-apa hubungan lagi......Kan pening tuh.

Tapi...ramai juga yang aku bertanyakan kepada warga EMAS akan hal ini. Semua sepakat mengatakan memang rasa sensitif tu ujud dan senang sangat berlaku kepada warga EMAS lelaki. Hampir kesemua yang aku bertanyakan hal ini ialah yang berumur 65 tahun ke atas. Ada yang mengatakan, sestengah itu hanya nak tunjuk "MACHO" sahaja walhal dalam hati bergelodak pilu apabila sesekali perasaan tersinggung. Pada kita yang muda ini, perkara itu amat biasa. Manakan tidaknya, aku tak pernah pulak tinggal sorang-sorang sepanjang masa. Berlainan pula dengan orang tua lelaki aku ni. Memang bersaorangan sudah beberapa tahun, 5 tahun kot. Selama ini tidak pulak menunjukkan sifat-sifat suka merajuk, cumanya kali ini saja apabila betul-betul berjauhan dari aku dan juga cucu-cucu, dea memang menunjukkan sifat yang begitu berlainan. Merajuk sahaja kerja nya.

Kekadang tu memang malas nak layan. Tapi tak kena juga. Rasanya lepas ini aku kena kahwinkan dia, barulah boleh padam rasa sedih dia...

Aku aku ikhtiarkan untuk kali yang keseterusnya. Mudah-mudahan menjadi.






Monday, January 4, 2010

Tawaran Terhad Sempena Tahun Baru 2010

Pengunjung Blog medanusahawan yang dihormati sekelian.

Setelah hampir setahun Niche Incubator berada di pasaran, kami telah menerima pelbagai maklum-balas dari  semua kalangan, baik dari pembeli mahupun dari kalangan pelayar blog atau melalui sms. Secara jujurnya, saya menerima kesemua maklum-balas itu dengan hati yang terbuka dan Redha. Ini adalah kerana tidak semua maklum balas itu adalah positif, malah banyak juga yang negetif. Akan tetapi itu adalah adat manusia. Maka itu lah rencah kehidupan, baik dari segi insan biasa mahupun sebagai insan yang berniaga kecilan seperti saya.

Mana-mana maklum balas yang negetif itu saya ambilnya sebagai sempadan untuk direnungkan dan diperbaiki manakala yang baik itu akan saya pertahankan. Kedua-duanya saya menghulurkan rasa terima kasih saya kepada yang meluahkan secara zahir mahupun batin. Kerana, tanpa yang yang buruk itu tidak akan berlaku yang baik. Itu adalah pasangan kejadian.


Baiklah.

Di sini, di atas kurnaiaan Allah juga, maka Dia telah permudahkan usaha saya untuk memanjangkan rezeki kepada hamba-hambanya yang lain juga dengan melahirkan hasrat saya untuk membuatkan satu tawaran yang pada saya amat bermakna setelah sekian lama berada di pasaran. Kami membuat tawaran harga yang menarik kepada bakal pembeli dengan masih menetapkan harga yang lama, akan tetapi saya telah menawarkan satu pakej peralatan penetasan yang pada saya amat-amat diperlukan untuk kesemua penetasan telor unggas. Dan peralatan ini kami berikan secara percuma.

Kami telah menggabungkan satu produk yang terbaik dengan menawarkan produk dari Keluaran terbaik di dunia iaitu Produk Keluaran BRINSEA, UK. Produk yang telah bertahun berada di pasaran ini tidak perlu lagi kami hujahkan akan kualiti produknya. Cumanya, ingin saya maklumkan di sini bahwa, tawaran ini adalah dalam bentu pakej, bermakna harga tidak boleh dipisahkan.

Kami juga akan adakan dari semasa ke semasa tawaran-tawaran hebat sedemikian kepada bakal pembeli dan juga pelanggan yang sedia ada. SILA RUJUK DI SINI atau anda dapat melihat di ruangan tepi blog ini untuk keterangan lanjut.

Sekadar peringatan, tawran ini sah sehingga 31/1/2010 atau sah sementara stok masih ada. Ingin kami ingatkan di sini bahawa, sebagai promosi terhad, kami hanya hadkan kepada 20 set sahaja dan tempohnya ialah sehingga 31/1/2010. Sekiranya stok masih tidak terjual, maka tempoh tawaran tetap juga tamat pada 31/1/2010.




Saturday, January 2, 2010

Projek Tahun Baru 2010

Ahlan Wasahlan. Tahun 2010.

Yup!, saya menunggu kedatangan tahun baru ini dengan penuh semangat dan kesungguhan. Berbeza dengan puluhan tahun yang lampau, tahun 2010 akan menjadi salah satu antara tahun-tahun yang istimewa bagi saya secara peribadinya. Belum pernah saya memasang azam sedemikian rupa malahan boleh dikatakan tiada pun azam yang secara bertulis sama ada di dalam buku mahupun dalam mana-mana diari. Akan tetapi, kali ini sungguh berbeza. Azam telah ditanam semenjak beberapa bulan yang lalu untuk saya jelmakan dalam bentuk yang fizikal yang pastinya tahun ini (seawal tahun) akan saya pastikan saya akan kembali ke negeri asal!

Akan saya pastikan kepulangan menjadi realiti. Namun saya juga akan pastikan yang kepulangan ke kampung bukanlah hanya sekadar mengharap belas ehsan sesiapa. Pulang ke kampung juga berbekalkan sedikit teknologi, pengalaman dan juga perancangan yang agak rapi. Mungkin sedikit berbeza dengan beberapa kenalan saya sebelum ini, mereka pulang ke kampung hanya semata-mata kerana kehilangan punca pendapatan atau dengan kata lainnya, mereka buntu dalam mencari jalan keluar disebabkan kehilangan perkerjaan atau kesempitan hidup di bandar-bandar besar yang penuh dengan pelbagai rintangan.

Tidak keterlaluan kalau dikatakan, yang sebab-sebab sedemikian tidak ada pada diri saya. Saya masih lagi mampu mendapatkan rezeki yang halal di kala sebahagian besar kenalan saya menghadapi ujian getir dari Allah s.w.t.  Syukur Alhamdulillah Allah masih memurahkan rezeki.

Saya akan tetap teruskan usaha untuk menjadi pembekal dan pembuat Inkubator seperti mana yang pernah saya "CHART"kan di dalam profil blog ini. Bagi saya, jarak sempadan bukanlah halangan mutlak untuk membolehkan saya kembali bermustautin di kampung halaman. Memang betul dari segi logistik ianya akan melibatkan pengurusan kos yang agak mahal terutama pengangkutan dan pengurusan masa sebahagian daripadanya. Akan tetapi ianya akan dikurangkan dengan agak selesa berbanding dengan kos sewaan, tenaga pekerja yang agak mudah dan murah serta harga sebahagian dari bahan-bahan pembuatan adalah jauh lebih murah. Kesemuanya ini, sekiranya dicampur-campur dan ditolak, sudah tentu akan dapat mengimbangi kos pengangkutan, seterusnya menjadikan Inkubator Niche masih lagi relevan kepada penternak-penternak.



Keduanya, selain membuat inkubator keluaran sendiri, kami juga telah memulakan program pemasaran barangan keluaran Brinsea yang memang mendapat sambutan yang menggalakkan dari kalangan penternak di Malaysia. Syukur Alhamdulillah, belum pun sempat sebulan dilancarkan, telah terdapat ramai pelanggan yang membeli pelbagai produk keluaran Brinsea. Ini merupakan petanda yang bagus. Sementara itu, kedai atau premis perniagaan telah pun dikenal-pasti yang akan memuatkan sebahagian besar pelbagai produk yang berkaitan dengan keperluan penternakan.

Yang ketiganya, kami juga telah berjinak-jinak dengan sistem pembakaan Ayam Kampung dan juga sistem penetasan dan perindukan. Inilah antara perniagaan sampingan (buat masa sekarang) yang pastinya berkait rapat dengan pengujian secara "live" setiap daripada inkubator keluaran kami terutamanya dan juga dari Brinsea. Kesudahannya, kawasan telah pun dikenal-pasti dan reban adalah dalam proses pembinaan. Sebahagian dari baka-baka juga telah diperolehi secara berdeket-deket.

Tujuan lain sistem pembakaan ialah untuk kami bekalkan anak-anak tetasan kepada sebilangan besar penternak-penternak di sekitar Terengganu. Kerana kami sistem pembakaan "FLOCK" kami bukanlah nesar sangat, sekitar 200 ekor ibu ayam sahaja. Lagi pun seperti yang dikatakan tadi, ianya lebih bermatlamatkan untuk pengujian inkubator keluaran kami. Sudah tentu, dengan adanya sistem penetasan ini nanti, kami amat berharap untuk memperbaiki lagi mesin-mesin penetasan keluaran kami dengan mempertingkatkan lagi kualiti.

Moga-moga nanti akan adalah kawan-kawan serta teman-teman yang bermurah hati untuk memberi tunjuk-ajar kaedah-kaedah penternakan baka secara serius. Maklumlah, selama ini hanyalah sekadar melihat saja.


Egg Candler

Bagi sesiapa yang berkeinginan untuk mendapatkan Egg Candling ini, bolehlah berurusan dengan kami. Harganya adalah seperti yang tersenarai di bawah mengikut model.
1. Egg Lamp Standard.
Standard Egg Candling Lamp suitable for pale shell eggs such as chicken, duck, goose, etc
Sumber Tenaga : Bekalan Elektrik AC230V
Harga : RM210.00
2. Egg Lamp Battery Operated
Rechargeable Handheld Mobile Egg Candling (stronger light) suitable for all eggs including dark & thick shell egg such as Quail & Ostrich
Disediakan dengan Alat Pengecas Battery.
Ianya adalah senang untuk dibawa ke mana-mana untuk tujuan "inspection"
Harga : RM350.00
3. Egg Lamp With High Intensity Cool Lume
Harga : RM520.00
ANDA PERLUKAN
PENGERAM DAN PENETAS TELOR
YANG BERSAIZ BESAR?
BERKUALITI?
Kami ada jawapannya.
Pilih satu yang sesuai
dengan saiz penternakan
anda!
Tak perlu pandang ke
Kiri atau Kanan, lihat
di bawah ini!!!
AS 10 (S) Duck Egg Setter
Ukuran : 82.5 x 57.5 x 125 cm
Beart : 80kg
Kapasiti telor itik : 1,000 biji Harga : RM22,000.00
(Termasuk penghantaran,
pemasangan dan latihan) Jaminan : 1 tahun
__________________
AS 10(H) Duck Egg Hatcher
Ukuran : 82.5 x 57.5 x 112.5 cm
Berat : 70kg
Kapasiti telor itik : 1,000 biji Harga : RM16,500.00
(Harga termasuk kos
penghantaran dan latihan
Jaminan 1 tahun)
_______________________
Kami juga mempunyai
pelbagai model untuk
dipilih sesuai dengan
sebarang jenis telor.
Sila rujuk kepada katalog
untuk jenis produk yang
diperlukan!
Hot Deals From Brinsea
Mini Eco Eggs Incubator
(Manual Incubator - 10 eggs)
Harga : RM400.00
Mini Advance Eggs Incubator
(Automatic Incubator - 7 eggs)
Harga : RM750.00
_________________________
Octagen 20 Advance (24 eggs)
(Incubator with Autoturn)
Harga : RM 1,600.00
________________________
Octagen 20 Eco (24 eggs)
(Automatic Incubator)
Harga : RM1,350.00
______________________
Hatch Maker (36 eggs)
Incubator also suitable for
Reptile
Harga : RM1,160.00
__________________
Hygrometer
Pengukur Kelembapan Udara
Harga : RM 140.00
___________________
Infra-Red Light Chick Brooder
Suitable for Up to 50 Chicks or
ducklings
Harga : RM680.00
___________________
Octagon 40 DX (48 Eggs)
Automatic Incubator
Harga : RM2,400.00
____________________
Octagon 10 (10 Eggs)
Automatic Incubator
Harga : RM1,230.00
____________________
Spot-Check Digital Thermometer
Specially for Incubator usage
Temperature of 32 - 40 Deg C
Harga : RM170.00
____________________

What Other Bloggers Say.....

Muat Turun Katalog Umum

Katalog 1

Katalog 2


Katalog 3

RECENT COMMENTS

 

About Me

My Photo
Dilahirkan di awal tahun 60an, bersekolah rendah beratapkan nipah dan pernah menjejaki menara gading setinggi 14 tingkat di sekitar tahun 80an. Mahir dalam bidang elektronik dan juga mekatronik, pernah mencipta beberapa jenis robot untuk pembuatan. Kini, menumpukan sepenuh masa kepada Industri yang cukup berkait rapat dengan ilmu dan pengalaman. Bercita-cita ingin menjadi pengeluar MINI INKBUBATOR untuk telor unggas yang terulung di dunia

KATA-KATA PILIHAN

"Bila hati tak tenang, banyak masalah , akhlak kurang baik, emosi selalu tak menentu, maka banyakkalah membuat solat taubat.. itu mungkin jadi sebab kifarat dosa-dosa yang telah kita buat.. - wallahualam" "Timbunan harta bukan cagaran, wajah menarik bukan kebanggaan kerana bila mati hanya kain kapan, amalan dunia dibuat bekalan" "Jika ada majlis yang ada menyebut nama Allah (spt majlis ceramah dll) duduklah(sertailah), sekiranya Allah turunkan Rahmat dalam majlis itu kamu juga akan dapat" "Orang yang beriman adalah orang yang tenang dan gembira kerana ia percaya kepada Qada' dan Qadar Allah(perjalanan hidupnya telah di tentukan Allah)"
Supported by mba-online-program.com .

Incubation Specialist. All Rights Reserved. Powered by Your Niche Incubator Near You