Panduan Untuk Penternak Ayam Kampung Secara Kecilan

PENDAHULUAN


Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China

Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.




TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG

Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
· Telur dan daging untuk makanan keluarga
· Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
· Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.

KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG

· Boleh dibiakkan sepanjang tahun
· Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
· Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
· Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
· Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.


SISTEM PERUMAHAN

Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi.
Reban seluas 4 kaki x 5 kaki adalah memadai.
Di antara bahan-bahan yang sering digunakan ialah kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat. Ayam kampong juga hanya menggunakan peralatan makan/minum yang murah.








PEMAKANAN AYAM
Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:

Makanan komersil/dagangan
· Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
· Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
· Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)

Makanan Campuran atau Sisa Makanan
· Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
· Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
· Ikan baja dan lain-lain

PENGURUSAN

Pengurusan anak (1 hari - 4 minggu)
· Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
· Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
· Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
· Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu - 22 minggu)
· Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
· Boleh dilepaskan pada siang hari
· Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
· Sediakan sarang bertelur
· Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram

PEMBIAKAN


Kaedah yang terbaik ialah melibatkan perkahwinan secara tabie/asli1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina.
Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelurTempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguanKebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari

KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT


Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:
· Warisan
· Pemakanan
· Pengurusan
· Persekitaran
· Jangkitan

Langkah-langkah Pencegahan Penyakit
· Reban sentiasa bersih
· Anak ayam bebas dari penyakit
· Jauh dari ternakan dan haiwan lain
· Pelawat perlu dikawal
· Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
· Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
· Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.

Program Pencegahan penyakit
· Umur 1 hari - Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
· Umur 3 - 4 minggu - Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
· Umur 6 - 8 minggu - Sampar ” S “Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit
· Kurang nafsu makan
· Monyok dan tidak aktif
· Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
· Muka bengkak
· Berak cair atau berdarah
· Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.

JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM

· Sampar ayam (ND)
· Penyakit Gumboro (IBD)
· Puru
· Salmonellosis
· Pasteurellosis
· Lain-lain



Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.





2 comments:

Unknown said...

perlukah membakar sampah setiap hari di ladang ternakan untuk menghalau ungas,nyamuk dan lalat??kami mosq buster memperkenalkan lampu ajaib yang boleh menghalau 1500 jenis serangga.kini penternak boleh tidor dgn lena dgn adanya mentol kami dgn harga terendah hanya rm35/mentor jaminan 3 bulan ketahanan 3000jam dan jimat 70%tenaga eletrik.hubungi/sms 0173517389 segera untuk tempahan

Post a Comment