Suhu Terbaik Menyimpan Telor
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pemgunjung dan pembaca sekelian. Semoga perniagaan anda bertambah maju dan berjaya hendaknya.
Anda mempunyai inkubator? Inkubator anda bersaiz besar? Anda kekurangan telor untuk dimasukkan telor setiap hari? Sekiranya kesemua jawapan adalah YA!, saya pasti dan yakin anda sering menyimpan telor-telor untuk diramkan secara serentak setelah kuantiti memadai dan sesuai.
Tapi bagaimanakah anda menyimpan telor-telor tersebut? Saya menerima banyak pertanyaan dan juga perkongsian fakta namun pada saya kebanyakan jawapan itu tidak sesuai untuk dijadikan panduan dengan keperluan sebenar sekiranya anda ingin memastikan yang telor-telor tersebut masih subur untuk diteruskan proses pengeraman.
Satu saranan atau fakta yang SALAH sama sekali dengan mengatakan telor-telor perlu disimpan di tempat-tempat yang mempunyai suhu dan kelembapan bilik sahaja (mungkin suhu sekitar 27 - 30 darjah Celcius) dan JANGAN sekali-kali menyimpan di dalam peti ais kerana itu menyebabkan benih di dalam telor rosak.
Saya tak pasti dari manakah mereka mendapat idea tersebut. Namun sekiranya seseorang pernah mengahdiri kursus yang dianjurkan oleh Jabatan Veterinar ataupun disokong oleh Jabatan Veterinar, mereka seharusnya didedahkan dengan fakta-fakta terbaik dan tidak mengelirukan. Ini kerana, sebilangan besar penternak di Malaysia yang menetaskan anak-anak unggas selalunya menyimpan telor di merata tempat dengan mengumpul beberapa biji sehari sehinggalah kemungkinannya 1 munggu atau 2 minggu.
Saya hanya terus kepada asas menyimpan telor yang terbaik:
Terdapat banyak laman web yang menyatakan kaedah yang serupa untuk menyimpan telor sebelum proses pengeraman dilakukan.
http://www.users.on.net/~greggles/reproduce.html
https://poultryegg.org/faq/docs/industryFAQ.pdf
Dan banyak lagi.
0 comments:
Post a Comment